Tuesday, May 26, 2009

Kisah dalam bas

Lama betul rasa tak update. Lama betul dah yang ni duduk dalam draft. Kurang mood untuk klik "publish post" hari tu. nah! here it is~ =p

Hari ni x ubah macam hari2 lain..naik bas, pegi 4th campus, balik naik bas semula.

Perjalanan balik, dalam bas. Bas sangat2 sesak, sangat2 berhimpit2. Terpisah dari kawan2. Tiba2 bahu dipeluk oleh sorang makcik. Mukanya didekatkan. Try nak jauh sikit. Tapi dia pegang dan dekatkan balik. Cuak. Pelik. Kat sini tak pernah lagi orang buat camtu.
“hm..tudung ni cantik la.ada lagi tak?”
”ada..tapi dekat rumah”
”rumah dekat mana?”
”kat prospek gagarina, saya duduk asrama”
”makcik nak ikot balik boleh?makcik dah lama nak tudung macam kamu pakai ni”
Senyuman kelat dilemparkan. Sudah. Makcik nih nak ikot balik pulak. Takpe la. Bersangka baik. Islam jugak kot. Bagi je la tudung satu.

Tiba-tiba ada sorang pakcik pulak naik bas n tegur.
”muslim ke?"
”aah” sambil tersenyum
”patut la..cantik!sangat cantik!”diulang2 beberapa kali. suara pakcik tuh kuat.nak bergegar 1 bas dia jerit.habis semua orang tengok.
”betul!betul!”makcik yang tadi ada lagi kat sebelah sokong dengan suara kuat jugak.muka penuh yakin. Adeih..pulak dah. Cuma mampu tersenyum kelat. Russian yang lain duk perhati pelik. Lemas!! Rasa macam nak ghaibkan diri je.malu la!

Xda la, typical asian girl.kalau nak dibanding dengan russian berambut blonde dengan mata biru memang macam langit ngan bumi.betul ke?betul kot.tapi makcik2 kat sini memang dah banyak kali jugak kot puji2 sal nih.
”kita mungkin tak secantik russian.tapi makcik2 ni nampak yang kita suci.agaknya tuh yang mereka maksudkan dengan cantik”pabila liyana mula berkata2.

Sambung balik cerita.turun bas, makcik tu ikot.kawan yang lain dah bising2.
”eh..mira dapat mak baru laa!!”

Dalam perjalanan,
”makcik ni islam jugak ke?”
”bukan.makcik kristian.orang kristian pun kena pakai tudung sepatutnya.budak2 zaman sekarang yang tak nak pakai.”
Hm..pernah dengar jugak pasal nih.kalau tak silap, dorang pun tak boleh makan babi sepatutnya.nah!!nampak sangat agama dorang asal dari islam,tapi dah diputar belit.

Masa hulur tudung,sempat doa dalam hati yang mudah2an makcik ni dapat hidayah dan terbukti satu hari nanti pada dia yang islam agama sebenar.

Banyak jugak konflik dengan makcik tuh lepas tuh.macam2 dia nak.nasib baik ada senior datang tolong selesaikan.

Terasa hari tu macam dapat pengajaran. Allah nak tunjuk something. Terbukti islam ni betul. Terbukti islam berjaya pikat hati agama lain. Tak perlu ”cantik” untuk nampak cantik. Islam yang mencantikkan kita. =)

12 comments:

azrul said...

ko mmg cantek un..lalalalal~

Syazwan Harun said...

BAJET CANTIK, BLA AR!

amyrah said...

er...
xda ckp pn aku cntik..
azrul yg puji ikhlas =p
wan jeles~

Imran said...

Deorg suka asian kowt? hehe. nice.

moral of the story: free hair x lawa. xD

F a r i z z a i d I said...

eh, wan tuh mmg cpat jeles. haha

gler byk lak kerenah makcik tuh,
n brani plak bawak sampai asrama.
hehe, seb bek ar pompuan kan.

Syazwan Harun said...

ape jeles2.........
aku kacak bergaye :)

amyrah said...

haha ad org sokong wan jeles..=p

makcik tuh tak naik sampai bilik pn..
pak guard tak bagi..
nseb baek..huhu

bawangmerah said...

obvious wan, u r jealous...hahaha.
slain tudung, dia nak ape lg?

amyrah said...

haha rmai lak mnyokong wan jeles =p

makcik tuh nak tudung yang aku pakai skali.pastu mintak ngn brooch
tp mkcik tuh bg duit..
-.-

bawangmerah said...

bleh la pasni kau jual tudung ngan brooch.
make money!
($_$)

amyrah said...

tuh r
t'pk gak
tp cm..
malas nak layan =p
xpe
duit mara bagi da byk
haha poyo lak =p

are-ku~ said...

mira! npa nma aku xdsebut pun?
aku pun ada gak...
huhu...