Thursday, May 27, 2010

its a strange world of langguage

Its been a long time since my last english post.lately i kind of realized my english is getting worse.
as the saying goes "kat sini english makin teruk, bm x gerak, russian x maju2." sadly, its very true.

I even have to force myself speak in english with my groupmates but then found my tongue get chronically twisted even saying stupid simple words. it feels annoyingly awkward. oh fyi, the only malay in my group is me and makcik roneza. And my groupmates use english ALL THE TIME except for us.we tend to speak malay to everyone, including our non-malaysian groupmates.then jeff,aaron and G will be our english translator to them.even if they talked to us in english, we’ll reply in malay for sure.if and only if there is no one around who can be our translator,we’ll speak in english.(i know its horrible =.= )

They tried to help, I knew they were.they’ll say “english pleaseee” with senyum simpul everytime we speak malay.and sometimes jeff,aaron n G just refuse to translate us.

Its not that we cant speak.we just don’t have the guts.it feels wrong.seriously,it feels reaaaaaally weird speaking English since i spent my lifetime speaking malay.an A1 in spm english wont help,trust me.

From now on,i promise i’ll try.ok friends?i have 4 more years to be with u guys.u have to make sure I have english at the tip of my tongue by then :p

Oh n exam is coming in 2 weeks and im barely prepared.pray for me T_T

Jom doa same2!

“ya Allah, permudahkanlah nurul amyrah dan rakan2 dalam exam mereka.anugerahkanlah markah terbaik bagi mereka.tenangkanlah hati mereka,lembutkanlah hati guru2 mereka.amiiinnn~!”

Monday, May 3, 2010

tetamu musim panas

ehem2..salam

waaaahhhhh~!
lama gila x update blog,kn kn..dekat 2 bulan!ish3 dasyat2..
ni semua sebab pakai intenet U punya line yg bayaq ikot byte.so kena la kemut2 :p

oh ye..meh nak cerita p'kembangan kat sini.dah masuk summer kot.sini memang pelik.lepas winter,terus lompat jadi summer.suhu boleh berubah dengan dasyat dalam sekelip mata, macam hati manusia.

skarang dah 26 dgree!
oooohh panaaaaassss panaaaaaaaasss~!haha :p

kira macam dah summer la,kn kn?ari tu ada la spring kejap dalam seminggu lbeh kot.itupun boleh snow tiba2!mula2 snow,lepas tu hujan batu ais yang sangat lebat.tapi bahagia duk dalam hujan tu!x basah pun~~sronok tengok dorang beketul2 jatuh :) daun2 hijau n bunga2 baru je nak mula tumbuh dah terbantut.skarang semua dah berjaya membesar dengan mekar.dapat picnic semalam bahagia :) dah lama kempunan nak picnic :p



oh3!2 hari lepas kawan2 dari moscow datang!huhu bestnyeee jumpa korang~!!banyak lagi nih tempat ktorang x sempat bawa korang :( huhu nanti datang la lagi eh!

ukhwah fillah abadan abada :)

semangat tangkap gamba sampai x nampak kereta kebal blakang tuh

we are one :)

jom naik payung terjun! :p



"sesungguhnya orang2 mukmin itu bersaudara,kerana itu damaikanlah kedua saudaramudan bertakwalah kepada Allah, agar kamu mendapat rahmat" (49:10)

Dari Anas RA dari Nabi SAW bersabda, “Tidak sempurna keimanan seseorang dari kalian, sebelum ia mencintai saudaranya (sesama muslim) sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.”