Sunday, December 26, 2010

the russian winter :p

salam
ehem3
lama blog ni dibiarkan sepi
sedih lak rasa :(

btw nak cerita sal winter!
winter winter winter!
lamaaaaa dah winter sampai
dalam november lagi suhu dah sampai -25 degree
masa tu semua takut
"apa nak jadi dengan winter kali ni?"
the expected extreme winter has arrived!

oh ye
sebelum masuk winter hari tu
russia dihebohkan dengan cerita ecpected extreme winter
sejuk yang paling sejuk dalam 100 tahun

tapi alhamdulillah
suhu naik! :D :D :D
sekarang average dalam -12 degree
sejuk, tapi masih boleh hidup :)

hari ni snow sangat tebal
sangat2 tebal
tak pernah lagi tengok snow tebal camni
sampai pinggang!
ribut salji dari pagi sampai malam tak henti2
susah la nanti nak pegi kelas esok :(

tapi, walau apa pun jadi
ni semua Allah yang atur

"Tidakkah engkau melihat bahawa Allah menjadikan awan bergerak perlahan, kemudian mengumpulkannya, lalu Dia menjadikannya bertompok2, lalu engakau lihat hujan keluar dari celah2nya, dan Dia (juga) menurunkan (butiran2) ais dari langit, (iaitu) dari (gumpalan2 awan seperti) gunung2, maka ditimpakannya (butiran2 ais) itu kepada siapa yang Dia kehendaki dan dihindarkannya dari siapa yang Dia kehendaki. Kilauan kilatnya hampir2 menghilangkan penglihatan" (24:43)

alhamdulillah atleast i can "feel" winter,
the great russian winter where you cant find it elsewhere :p







oh3!
exam dah dekat!
11/1/11
cantik tak tarikh? :p
doakan kejayaan kami tau! :)

Friday, October 29, 2010

the best video ever :)

bese dengar lagu ni tanpa video :p
video ni memang mantap :D
subhanAllah T_T

Friday, August 27, 2010

"rumahku syurgaku"

rumahku syurgaku?
rumah sama eh dengan syurga?
kompem x sama
tapi best duduk kat rumah best macam duduk kat sana :)

esok bakal balik tempat belajar
jaaauuuuuhhhh sangat
sedih :(
x puas lagi duduk rumah!

walaupun banyak keje
kena buat tu ni tu ni
tapi tetap memang best! :D

budak2 ni main bunga api pakai kasut sekolah.siap stokin lagi :D
"takut nanti kena kaki" :D




,makan besar, jonnys :)
"ramai betol family kte..bising btol jadinya tempat ni"

kad belajar iman
saja letak..terjumpa :p
"kenapa iman buat muka macam tu?" :D

ni la antara benda2 yang dikerjakan sepanjang duk umah

jeng jeng jeng!kuih raya kami~~~

chocolate rice :D

oven baru :)
"guna puas2,paling maksimum!kang kalau rosak dalam 8 hari kedai cakap boleh tuka baru!"

conflakes :)


butter cookies :)


almond london tanpa almond
nana's special request :)

choc rice :)

tart gulung :)

almond london

choc chip

tart penyek :)

tak lupa jugak kat kuih tradisional


tepung pelita :)
ni mama yang buat

tepung pelita moden
tak cukup daun pisang :p

karipaaap :)

banana muffin :)

oh3! yesterday was my birthday :D
im getting 1 year older
but i'll always look younger,kan kan
its undeniable :p
birhtday cake iman beli :)
sedap gila kek ni!
nyum3~~

Saturday, August 21, 2010

penutup versi baru :D

ehem3..salam..

dah sebulan sampai rumah
setiap saat, setiap detik, setiap ketika
sangat laaaah bahagia :)

ramadhan datang awal sikit tahun ni..
alhamdulillah sempat habis 2/3 puasa kat rumah
walaupun x sempat raya :(
dapat suasana ramadhan kat rumah dah cukup besssttt :D

sampai je malaysia
perubahan yang amat ketara ngan tudung
tudung2 orang kat sini dah lain
dah boleh kira dengan jari orang yang pakai tudung tiga segi

oleh sebab itu..
kena la ikot trend,kan kan? :p
skarang dah stat pakai shawl

jeng jeng jeng!bergaya tak?!haha

apa2pun jenis tudung korang
janji aurat ditutup betol2,kan kan? :)

Wednesday, July 7, 2010

my very own summer practical

alhamdulillah
dah siap seminggu praktikal :)

semua orang tanya,
"praktikal ni kena buat apa?"
kata cikgu yang urus praktikal kami,
"you will work as nurse assistant"

2-3 pelajar dihantar ke setiap department
dan rezeki kami dapat kat "department of eye microsurgery"
seronok la jugak

hari2 nurse buat injection kat:
parabulbar kat kelopak bawah mata
conjunctive
kat dalam mata
temporal
kat temporal part of skull
intravenous
kat tangan macam biasa
dan satu lagi dekat "belakang"

so kira macam banyak gila injection 1 hari
orang sakit dah la ramai
sorang banyak tempat pulak tu kena inject
sebab sakit mata je

so kami pun belajar la buat injection
tadi dapat buat injection kat "belakang"
nanti lain kali nak try inject tempat lain pulak! :p

1 kelebihan russians
dorang memang sangat kuat
walau sakit macamana pun injection mata
tetap tahan dengan senyap
walau muka dah merah padam
so kelebihan bagi kami pulak
kalau inject silap,boleh la try lagi banyak2 kali :p

semalam join doctor teropong mata
tengok doctor diagnose
biasanya dorang sakit glaucoma atau cataract
kena buat operation
oh ada sorang pakcik ni
mata dia kena buang!
bila buka mata, nampak merah je
masa tu terdetik dalam hati
"aku sayang sangat mata aku!"

kerja2 lain yang kami buat
cek blood pressure,
tolong bagi makan,
bagi ubat,
buat cotton balls,
dan macam2 lagi

boleh laaaa
berbaloi la jugak, kan kan :)

oh3!
18 hari lagi balik rumah!! :D
beg dah siap pack nih!
tinggal tunggu nak tarik balik malaysia je ^_^

Wednesday, June 23, 2010

it's over for good :)

alhamdulillah
my 2nd year as a medical student is now over!!ooo yeaaah~!

macam2 dugaan dan ujian menimpa satu persatu musim2 exam nih
ada menangis, ada melompat, ada jugak yang tanpa perasaan
tapi alhamdulillah sangat2 its all over now
panjang lagi perjalanan kte nih
baru 2nd year..caiyo2 kawan2!
we will together be a doctor someday :)
we will be in the 6th year's place yang dah start pack untuk balik malaysia selama lamanya
huhu bestnyeee... :(

musim2 exam ni jugak bakat2 baru diasah
macam bakat tidur dengan mata turbuka luas
siap mimpi lagi tuh!
hebat tak hebat tak?dahsyat betul :)
bakat menternak lemak pun diasah jugak
memang masing2 dah tak nak tahan perut dah
asal terasa nak makan je
semua benda disapu licin :)
alhamdulillah sekali lagi its all over now

tapi
yang paling menyedihkan
kami stuck kat sini SEBULAN lagi
tak dapat diterima akal langsung
duduk sini, tanpa buat apa2 langsung
tanpa perlu pegang buku langsung
selama sebulan!
macam hidup tanpa tujuan lak

waaaa nak balik malaysia!
homsick dah semua orang
jenuh la kena buat praktikal sebulan
nak balik rumah
nak balik rumah
nak balik rumaaaaaaaaaaaaaahh!! T_T

lagi sedih tengok kawan2 moscow dah balik rumah
seronok betol nampak
nak jumpa family jugak
nak makan sedap2 jugak
nak balik jumpa kawan2 jugak :(

sedih :( sedih :( sedih :(
tapi tak semestinya apa yang kte suka tu terbaik untuk kte,kan?
insyaAllah, i'll try to be positive for this whole month 0_0

Thursday, May 27, 2010

its a strange world of langguage

Its been a long time since my last english post.lately i kind of realized my english is getting worse.
as the saying goes "kat sini english makin teruk, bm x gerak, russian x maju2." sadly, its very true.

I even have to force myself speak in english with my groupmates but then found my tongue get chronically twisted even saying stupid simple words. it feels annoyingly awkward. oh fyi, the only malay in my group is me and makcik roneza. And my groupmates use english ALL THE TIME except for us.we tend to speak malay to everyone, including our non-malaysian groupmates.then jeff,aaron and G will be our english translator to them.even if they talked to us in english, we’ll reply in malay for sure.if and only if there is no one around who can be our translator,we’ll speak in english.(i know its horrible =.= )

They tried to help, I knew they were.they’ll say “english pleaseee” with senyum simpul everytime we speak malay.and sometimes jeff,aaron n G just refuse to translate us.

Its not that we cant speak.we just don’t have the guts.it feels wrong.seriously,it feels reaaaaaally weird speaking English since i spent my lifetime speaking malay.an A1 in spm english wont help,trust me.

From now on,i promise i’ll try.ok friends?i have 4 more years to be with u guys.u have to make sure I have english at the tip of my tongue by then :p

Oh n exam is coming in 2 weeks and im barely prepared.pray for me T_T

Jom doa same2!

“ya Allah, permudahkanlah nurul amyrah dan rakan2 dalam exam mereka.anugerahkanlah markah terbaik bagi mereka.tenangkanlah hati mereka,lembutkanlah hati guru2 mereka.amiiinnn~!”

Monday, May 3, 2010

tetamu musim panas

ehem2..salam

waaaahhhhh~!
lama gila x update blog,kn kn..dekat 2 bulan!ish3 dasyat2..
ni semua sebab pakai intenet U punya line yg bayaq ikot byte.so kena la kemut2 :p

oh ye..meh nak cerita p'kembangan kat sini.dah masuk summer kot.sini memang pelik.lepas winter,terus lompat jadi summer.suhu boleh berubah dengan dasyat dalam sekelip mata, macam hati manusia.

skarang dah 26 dgree!
oooohh panaaaaassss panaaaaaaaasss~!haha :p

kira macam dah summer la,kn kn?ari tu ada la spring kejap dalam seminggu lbeh kot.itupun boleh snow tiba2!mula2 snow,lepas tu hujan batu ais yang sangat lebat.tapi bahagia duk dalam hujan tu!x basah pun~~sronok tengok dorang beketul2 jatuh :) daun2 hijau n bunga2 baru je nak mula tumbuh dah terbantut.skarang semua dah berjaya membesar dengan mekar.dapat picnic semalam bahagia :) dah lama kempunan nak picnic :p



oh3!2 hari lepas kawan2 dari moscow datang!huhu bestnyeee jumpa korang~!!banyak lagi nih tempat ktorang x sempat bawa korang :( huhu nanti datang la lagi eh!

ukhwah fillah abadan abada :)

semangat tangkap gamba sampai x nampak kereta kebal blakang tuh

we are one :)

jom naik payung terjun! :p



"sesungguhnya orang2 mukmin itu bersaudara,kerana itu damaikanlah kedua saudaramudan bertakwalah kepada Allah, agar kamu mendapat rahmat" (49:10)

Dari Anas RA dari Nabi SAW bersabda, “Tidak sempurna keimanan seseorang dari kalian, sebelum ia mencintai saudaranya (sesama muslim) sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.”

Friday, March 5, 2010

nak padang ais tu kat rumaaahhhhh!!

weeeeeeeeheeeeeeee~~~~~~
bahagiaaaaaaa~~~~~!
akhirnya, setelah berusaha dengan begitu gigih,
dapat jugak pegi ice skating!
bilion2 terima kasih kepada roommate tersayang,
makcik roneza sebab teman *mmmuuuaahhh!*

series seronok!
hilang segala bentuk stress
bahagia betol lari2 atas ais tu
mula hari ni, mari kita tanamkan impian baru!
nak buat padang ais kat umah kat m'sia nanti!
tak kira walau macamana panas terik sekalipun m'sia tu
there MUST be a way to build it there

oh ye
dah bulan 3
tapi suhu masih negatif lagi
snow masih tebal lagi
bila nak spring niiii...!!!!!
:(

Tuesday, February 9, 2010

Tur Tur Tur Turkey!!!

Ehem2..salam

Tiba-tiba kurang rajin lak nak meng-update blog nih.atas sebab yang sama, post nih akan lebih banyak gambar dari tulisan.after all, pictures do speak thousands of word :)

berangkat dan mengangkatkan diri menuju istanbul dengan aeroflot BUSINESS CLASS. eh ter-caps lak :p. tengok kami yang teramat comel ni, makcik kat kaunter economy class tu terus bagi seat kat business class yang sangat mewah. thanx banyak3 makcik!
its a huge probability that it going to be our first and last time we are in business class seat T_T


and yes, all these amazingly delicious food in 4 hours midnight flight. nak buat macamana, flight midnight paling murah T_T. bersengkang mata malam tuh semata-mata tunggu makanan.

haa ni lak gambar sepangjang tour kami kat turkey.
istanbul-ephasus-izmir-pamukkale-cappadocia

the enchanting blue mosque yang menakjubkan gila!

tempat wuduk GOLDDD!




topkapi palace. tempat tinggal sultan-sultan zaman purba kala. penuh dengan GOLD! rambang mata semua yang tengok :D


hagia sophia. asal2nya dibina sebagai church, ditukar jadi masjid bila kerajaan islam naik. tapi ditukar menjadi muzium oleh ataturk yang terkutuk, yang jugak bertanggungjawab menjatuhkan sistem khalifah islam pada 1924, suruh masjid2 azan dalam bahasa turki n perempuan2 bertudung pakai skirt.
"umat islam tanpa khalifah takkan mampu bersatu, takkan ada matlamat yang sama, sangat susah untuk bangun semula"


batu-batu bersejarah yang tersangat banyak kat seluruh turkey. tak nak letak banyak-banyak sebab tak menarik pun :p



pamukkale. "one of the 7 wonders of the world" (not sure still included in the 7 wonders till now)

cruise. pusing2 bosphorus sea.


dapat ilmu baru! belajar buat karpet n pottery. mangkuk2 tu kami yang buat! cantik x cantik x? :)

hm...cukup la tu,kn kn.. :)

berat hati yang teramat sangat3 nak balik russia!
SEDAP GILA makanan kat turkey.
BAIK GILA orang kat turkey.

nak balik nizhny, tragedi pulak berlaku. macam petanda tak nak bagi balik nizhny je :p. kena tunggu van yang dah tempah 12 jam kat airport. tengah2 jalan, pakcik tu tidur. sampai 3 jam lak tu tidur. orang kejut tak nak bangun.

ape3 sekali pun, alhamdulillah sangat3 Allah bagi peluang jejak kat bumi turkey. and i really looking forward to go back one fine day. and insyaAllah i will bring you too, baba mama! (really hope you read this. you are the one who requested this post though :p)