Tuesday, February 9, 2010

Tur Tur Tur Turkey!!!

Ehem2..salam

Tiba-tiba kurang rajin lak nak meng-update blog nih.atas sebab yang sama, post nih akan lebih banyak gambar dari tulisan.after all, pictures do speak thousands of word :)

berangkat dan mengangkatkan diri menuju istanbul dengan aeroflot BUSINESS CLASS. eh ter-caps lak :p. tengok kami yang teramat comel ni, makcik kat kaunter economy class tu terus bagi seat kat business class yang sangat mewah. thanx banyak3 makcik!
its a huge probability that it going to be our first and last time we are in business class seat T_T


and yes, all these amazingly delicious food in 4 hours midnight flight. nak buat macamana, flight midnight paling murah T_T. bersengkang mata malam tuh semata-mata tunggu makanan.

haa ni lak gambar sepangjang tour kami kat turkey.
istanbul-ephasus-izmir-pamukkale-cappadocia

the enchanting blue mosque yang menakjubkan gila!

tempat wuduk GOLDDD!




topkapi palace. tempat tinggal sultan-sultan zaman purba kala. penuh dengan GOLD! rambang mata semua yang tengok :D


hagia sophia. asal2nya dibina sebagai church, ditukar jadi masjid bila kerajaan islam naik. tapi ditukar menjadi muzium oleh ataturk yang terkutuk, yang jugak bertanggungjawab menjatuhkan sistem khalifah islam pada 1924, suruh masjid2 azan dalam bahasa turki n perempuan2 bertudung pakai skirt.
"umat islam tanpa khalifah takkan mampu bersatu, takkan ada matlamat yang sama, sangat susah untuk bangun semula"


batu-batu bersejarah yang tersangat banyak kat seluruh turkey. tak nak letak banyak-banyak sebab tak menarik pun :p



pamukkale. "one of the 7 wonders of the world" (not sure still included in the 7 wonders till now)

cruise. pusing2 bosphorus sea.


dapat ilmu baru! belajar buat karpet n pottery. mangkuk2 tu kami yang buat! cantik x cantik x? :)

hm...cukup la tu,kn kn.. :)

berat hati yang teramat sangat3 nak balik russia!
SEDAP GILA makanan kat turkey.
BAIK GILA orang kat turkey.

nak balik nizhny, tragedi pulak berlaku. macam petanda tak nak bagi balik nizhny je :p. kena tunggu van yang dah tempah 12 jam kat airport. tengah2 jalan, pakcik tu tidur. sampai 3 jam lak tu tidur. orang kejut tak nak bangun.

ape3 sekali pun, alhamdulillah sangat3 Allah bagi peluang jejak kat bumi turkey. and i really looking forward to go back one fine day. and insyaAllah i will bring you too, baba mama! (really hope you read this. you are the one who requested this post though :p)

11 comments:

AuLiA said...

eleh..

pictures do speak thousands of word
a.k.a malas...
wakakakka.... beshnye korang p jalan2...

amyrah said...

kudin!
eh hg x pi jalan2 ka?
rugi rugi rugi
ish3 ish3 ish3..
:p

Syazwan Harun said...

gemuuukz

amyrah said...

-.-

mama said...

dah tengok gambar. Janji nak bawa mama n baba kena tunaikan!=]

Fatimah Othman said...

salam myra.
amboi...cam menarik sgt.
nanti jgn lupe share kat akak=)

amyrah said...

mama
waaaaaaaah!!!mama dah ada profile blogger!maju3.... :p
insyaAllah kalau ad rzeki, kte pegi bawa 1 kampung! :p


kak atam
boleh3..x sabaq2 nih nak share
kak atam pun kena share jugak! :)

Lord Hosni the Wise said...

say dengan penuh jujur mengaku bahawa saya sangat jeles dengan kehidupan anda..

sobs3

amyrah said...

hosni
alaaa...nanti kalau cuti,pegi la sane gak
dari pegi europe, jauh lbeh b'baloi g turkey kot :p

H said...

waaahh..nice trip...

amyrah said...

pegi la sana jugak kalau ad masa!
tau3! :)