Wednesday, July 7, 2010

my very own summer practical

alhamdulillah
dah siap seminggu praktikal :)

semua orang tanya,
"praktikal ni kena buat apa?"
kata cikgu yang urus praktikal kami,
"you will work as nurse assistant"

2-3 pelajar dihantar ke setiap department
dan rezeki kami dapat kat "department of eye microsurgery"
seronok la jugak

hari2 nurse buat injection kat:
parabulbar kat kelopak bawah mata
conjunctive
kat dalam mata
temporal
kat temporal part of skull
intravenous
kat tangan macam biasa
dan satu lagi dekat "belakang"

so kira macam banyak gila injection 1 hari
orang sakit dah la ramai
sorang banyak tempat pulak tu kena inject
sebab sakit mata je

so kami pun belajar la buat injection
tadi dapat buat injection kat "belakang"
nanti lain kali nak try inject tempat lain pulak! :p

1 kelebihan russians
dorang memang sangat kuat
walau sakit macamana pun injection mata
tetap tahan dengan senyap
walau muka dah merah padam
so kelebihan bagi kami pulak
kalau inject silap,boleh la try lagi banyak2 kali :p

semalam join doctor teropong mata
tengok doctor diagnose
biasanya dorang sakit glaucoma atau cataract
kena buat operation
oh ada sorang pakcik ni
mata dia kena buang!
bila buka mata, nampak merah je
masa tu terdetik dalam hati
"aku sayang sangat mata aku!"

kerja2 lain yang kami buat
cek blood pressure,
tolong bagi makan,
bagi ubat,
buat cotton balls,
dan macam2 lagi

boleh laaaa
berbaloi la jugak, kan kan :)

oh3!
18 hari lagi balik rumah!! :D
beg dah siap pack nih!
tinggal tunggu nak tarik balik malaysia je ^_^

10 comments:

Syazwan Harun said...

nak ikot gak wat tuu :(

amyrah said...

haha jom!!
nnt blk msia sy ajar awk :D

Abby<333 said...

aaaaaaaaaaa keje tukang inject r nie? waaa sakit2 >.<

amyrah said...

seronok tau!!
dapat tikam2 orang :p

Abby<333 said...

aaaaa shoot! @_@ hahahhaa

amyrah said...

hahaha u should try :p
balik msia x?dh balik?

Abby<333 said...

haha neva kottt :P
x balek summer ni, insyaAllah balek winter yg kejap nih :)) yey!

amyrah said...

hahaha ^_^

winter break bila?
december?

Abby<333 said...

yep2..december nie! yesss! :))

neem said...

mari jaga mata~~