Friday, August 14, 2009

nyamuk dan ayam pox

Tak sangka cuti ni memang tragis.demam selama 4hari.kejap panas kejap sejuk.hari ke4, ujian darah dibuat dan esoknya klinik call, “nurul amirah, kamu positif untuk denggi.datang klinik petang ni boleh?”

Petang tu,kat klinik “doktor, saya tak nak pergi hospital boleh?”

“Awak makan ubat ni dulu.kalau malam ni sakit perut lagi,kena terus pergi hospital.”
Malam tu, lepas makan ubat gastric terus masuk tidur.tapi sakit perut tetap tak hilang2.terasa malas nak pergi cakap kat mak perut sakit lagi.

Esoknya, sakit perut tak hilang2.terus dinaikkan kereta ke hospital pantai.turun je kereta,ada sorang pemuda comel sambut kat depan pintu masuk bahagian kecemasan.ingatkan pakcik krepot mana sibuk2 tadi.rupa2 doktor!haha.terus jadi malu.

Betapa berbeza rawatan sini dan Russia.betapa orang m’sia sangat pemalu dan hormat orang lain.betapa orang m’sia jaga adab2 dan batas2.hal seperti inilah yang sangat2 kurang bila ada kat tempat orang yang rata2nya tak malu dan tiada batasan. it feels GOOD to be in Malaysia!!

Lepas siap semua proses2,ada pakcik muda yang melimpah ruah dengan senyuman sejak datang tadi tolak masuk bilik wad.rupa2 dapat single room!suka tu suka la jugak.bilik besar,a tv all on my own,ada toilet besar tak payah share.tapi still,menakutkan!tak suka duduk sorang2!lagi2 ada tingkap yang sangat2 besar dan panjang! takpe2,pasni cepat2 baik,lepas tu boleh cepat2 keluar.

Lepas tu,things getting worse. virus denggi mengganas.dan sakit perut tu sebenarnya inflammation of liver.platelet mula kurang dan kurang.gusi mula berdarah.kulit jadi merah2.“kalau nak baik cepat,kena makan banyak2!”.baiklah!lepas tu dah tak fikir banyak dah.sumbat selagi perut dapat menampung.makan makan makan.dan hasilnya…jeng jeng jeng!!!3hari je duduk sana.alhamdulillah..

Tapi tadi sebelum nak discharge, ada bintik2 merah timbul.doktor terkejut “this is very rare!i never see dengue and chicken pox cases at the same time.”

“its ok doctor.i know im special.one in a million.”

Oh ye, ciken pox ni dibawa pulang oleh adik saserku yang baik hati dua minggu lepas.dan sekarang,4 orang dalam rumah ni berbadan poka dot.huhu macam nak nangis!tak nak poka dooootttttttttttt!!!tak suka!!!

Ni dah dekat rumah.hatiku yang meradang dek kerana nyamuk yang durjana masih belum pulih sepenuhnya.dan poka dot bakal menghiasi kulitku.nice.

Semua yang berlaku ada hikmah.just be grateful! =)

ni ada gambar2 tempat penginapan hotel 5 star tu.jemputlah datang nanti =)

breakfast =)

lunch!!

p/s:bekas tu sebijik macam kat sushi tingkoff etazhe!bukan russia je ade bekas tuh rupanya..

permandangan luar tingkap yang jadi teman paling setia

p/s: ni laa batu pahat!!maju tak? :p

suasana dalam bilik.kosong.

cak!!!dalam kelambu! kelambu pink tu betol2 buat terasa macam tuan puteri =)

sebelum balik =)

15 comments:

Imran said...

o.o. menarik juge dok sepital. bawak bersabar. paling sket pown ader bintik2 tinggal pas sehat. :D. Smoge cepat sembuh.

zahid said...

wuyo..hospital mane tu.. huuu.. aku penah pegi hospital batu pahat yg dkt ngn jmbtn tu je kot..xingt sgt >.<

mohd muzamel said...

ade pemuda comel sambut? haha.. may god bless you:)

amyrah said...

imran
bintik2 tu mmg xdapat dimaafkan!
benci! :p

zahid
batu pahat da maju laa
banyak hospital da skang =)

muzamel
yup2
bagus btol pkhidmatan kt hospital tu,kn kn?
haha

azrul said...

pemuda comel??
asal la ko boleh tbe2 bayangkan muke aku tyme tuh???
sngal2!!naseb bek ko pasan awal2..
kalo tak...mesti ko tak nak kuar hspital tuh kn??
hohohoh~~

nyway, mne pic poka dots ko???!!~~

amyrah said...

hoih..
nape leh jadi begitu perasan?
hish...ade ke...buek!!
haha

pic poka dot sgt2 eksklusif
nk tgk,kena byr
haha

DR ZULKHAIRI & DR ATIQAH MAMAT said...

salam makcik..
takziah la atas ape yg da jdk kt ko..
n alhamdulillah kalo ko da sihat skng..
btw, aku nk tny sumthng..
brape ek kne byr tuk tggl smlmn kt hotel 5 star ko tuh?
hehehe
kiddim2:)

amyrah said...

lum sihat ag laa pkcik
masih berjuang mnentang ciken pox
doa2 aku cepat sembuh ye
suh pakcik punye makcik pn doa skali tau! :p

um..ntah la pkcik
sbb bnda tu insuran yg bayar
nape?
ngah pilih tmpt nk honeymoon eh?
jemput2 laa b'honeymoon kt hospital pantai batu pahat! =)

pembaca setia said...

moga cepat sembuh sepenuhnya!

take that time as your experience as you will be a doctor soon :)

Amir said...

owh! simptom2 dengi dahsyat gak.. baru aku taw..haha Myalgia dan Athralgia sehingga rasa tulang patah ada x?

amyrah said...

pembaca
aminnn..
mudah2n bintik2 itam pun cepat ilang..
huhu

amir
tau la latin 5!wek!haha
athralgia ade la sket2..kot
:p

Ina_Joelina said...

Salam..
patutla menyepi kwn sorg neh..
rupenya msk spital eh...
kuatkan diri...
insyaAllah semua tu hilang...
anyway...
nt kat Rusia share2 lah gambar poka dot tu...
hehe...

amyrah said...

salam gak ina =)
haha kt russia xya tgk gmba..
leh tgk yg poka dot secara live
ag besh :p

Syazwan Harun said...

chicken pox ibarat acne yang maximum :D

CiKgU said...

ciannyer..skg da lame smbuh kan??