Sunday, October 25, 2009

ini tempat mereka

Aku selalu terfikir,kenapa aku ada kat Russia ni?
Russia tak macam negara2 dunia lain di mana islam dah berkembang luas.kat sini,tak ada satu pun restoran halal.teringat balik pengalaman kat berlin,germany hari tu.betapa banyak restoran halal,even kfc halal pun ada.sini kalau malas sangat nak masak,pergi restoran,beli makanan vegetarian atau seafood, yang biasanya tersangatlah tak sedap dan mahal.kesimpulannya,daripada kurang reti masak,semua secara automatik jadi handal memasak :)

Orang2 sini pun langsung tak peramah. pandang rendah kat kami2 orang Malaysia yang nampak sangat ‘comel’ banding dengan mereka2 yang berbadan dan berkaki sangat panjang.tapi last2 mayat mereka2 yang dijadikan bahan belajar, kami bawa main (haha kejam tak? :p)

sistem belajar sini pulak berbeza dengan tempat2 lain.sini langsung tak ada assignment.tapi test memang tersangatlah banyak.itupun sekadar untuk dapat zachot.zachot ni la yang membenarkan kami2 ambil exam.pemarkahan kat sini 100% based on exam.exam pulak writing dan oral.betul2 kena ikut mood cikgu -.-

dan dengan ini, aku dah dapat jawapan =)

Allah hantar aku sini
sebab Allah nak ajar aku berdikari
sebab Allah nak tolong aku improve ‘kehandalan’ memasak
sebab Allah tau aku sangat tak suka buat assignment
sebab Allah nak tolong aku improve ‘kehandalan’ bercakap

Allah tu sweet,kan?

Oh ya,dah terlanjur sebut pasal mayat2 russian tadi.meh nak cerita sikit.ini daripada sumber yang boleh dipercayai.kerajaan rusia mewajibkan mayat2 rakyatnya dijadikan bahan kajian.kalau tak nak, ahli keluarga kena tulis surat,mintak mayat semula.patut la hari tu ada mayat bayi.punya la kitorang mengutuk perbuatan mak ayah dia yang sanggup bagi mayat anak kecik macam tu jadi peprat.rupa-rupa memang wajib :p.kerajaan sini kedekut tanah nak dijadikan kubur kot :p.tapi sepanjang hidup kat sini,memang tak pernah lagi jumpa kubur.berbanding kalau kat Malaysia, macam2 agama punya kubur terbentang luas sana sini. seseorang tu pulak kena buat surat dan bagitau keluarga awal2 kalau nak badan dijadikan kajian.sangat berbeza,kan kan?

9 comments:

azrul said...

ye ke??
aku tga blajar thing related to rusia neih..eheeheh~

amyrah said...

haha
pbnda tu?
msti die ckp rusia ni trok,kn kn

are-ku~ said...

sama la kita mira
hee


ala, ngn ai pun yu nak malu malu segan segan ka mira
haha ;)

amyrah said...

yu ni..
ai ni memang pemalu..
lain kali jangan baca depan ai tau!
:p

AuLiA said...

weyh2...
ap nih aiyu aiyu nih..
geli2..
hak2..
hurm... russia memg cmatuh,, nk wt cane ag... kt cni, ari2 aku ngutuk russia.. xbesh la..
cikgu pemalas...negare bajet hygiene.. org2 msia di russia jd cam org bangladesh kt msia...hahhaa..
trok2...

tp kn, betol jugak.. russia ajar kite jd seorang manusia yg lbey baik bnyk bersabar, n byk kemahiran..
hahaha..yepp2. Allah memang sweeeet...
dye tahu ap yg terbaik untuk hamba2Nye...
Alhamdulillah..

amyrah said...

hahaha
sgt2 betol =)
sbijik mcm ktorg kt sini

haha kudin
stiap kali t'pk sal kau
msti t'igt blog kau yg 'violet' tu
haha :p

AuLiA said...

lorh... xdop bende len nk engt... wt laa sdri...wt ag besh dr ak, nk?

Imran said...

Russia is cool. Best ar korg dah men mayat. Kitorg satu ape x sentuh lg. =(. papepown, smoge tetap di landasan. GL. =)

amyrah said...

aulia
haha
aku x leh lawan kot blog sweet ko tuh
keep it up =)

imran
ala nanti dapat la tu
sume tmpt ade care dorang sendiri,kn kn
=)